Buzaş – Biserica ”Sfinţii Împăraţi C-tin şi Elena” (PANORAMIC-VIDEO-Galerie FOTO)

Buzas-motiv popular

Buzas-motiv popular

Buzas - Resfintire biserica ortodoxa

Buzaş 2012 – Resfinţirea Bisericii ”Sf. Împăraţi C-tin şi Elena” (VIDEO-Galerie FOTO)

.

Buzas-motiv popular

Biserica ortodoxă din Buzaş poartă hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena’’ din anul 2008 la dorinţa credincioşilor de a avea un hram de vară. Până atunci hramul era cel al ,,Sfinţilor Arhangheli’’.

A fost construită între anii 1936-1939 pe locul fostei case a nobilului Andrei FRÂNCU, om cu multă carte şi foarte sensibil la nevoile sătenilor, mai ales a celor săraci. Prima biserică era construită din lemn şi a foat amplasată pe Valea Fântânii, pe un platou deasupra satului aproape de lizieră. După venirea regimului comunist şi construirea bisericii noi, biserica de lemn a fost mutată de către autorităţile vremii la Săliştea de Sus în judeţul Cluj, în muzeu.

Ultimele lucrări de renovare încep în anul 2007 sub îndrumarea preotului Cristian OANCEA cu tencuirea pereţilor exteriori şi pregătirea pentru pictură a pereţilor interiori. Sunt schimbate şi ferestrele din lemn cu altele noi din termopan.Pictura începe în anul 2009 în tehnica Fresco şi este finalizata în anul 2011 de către pictorul clujean Florin OLARI. Costul lucrărilor de reabilitare, al picturii interioare şi al înnoirii catapetesmei a fost suportat din sponsorizări şi de către cei aproximativ 70 de credincioşi.

Buzas-motiv popular

Lasă un comentariu