Vârteşca – Biserica ortodoxă ”Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” (PANORAMIC – Galerie FOTO)

Vartesca motiv popular

Vartesca motiv popular

Vartesca motiv popular

Lemniu – Biserica Ortodoxă ”Sf.Arh. Mihail şi Gavril” (PANORAMIC-Galerie FOTO)

Lemniu - motiv popular

Lemniu - motiv popular

Lemniu - motiv popular

Lemniu-Hramul bisericii 2014-Foto1

Lemniu – Hramul bisericii ”Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” -2014 (VIDEO – Galerie FOTO)

.

Letca – Biserica Ortodoxă Nouă ”Sf.Împ.C-tin şi Elena” (TUR VIRTUAL-Galerie FOTO)

Letca motiv popular

Letca motiv popular

Preluci – Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” (TUR VIRTUAL – Galerie FOTO)

Preluci motiv popular

Preluci motiv popular

Preluci motiv popular

Buzaş – Religie (PANORAMIC-VIDEO-Galerie FOTO)

Buzas-motiv popular

Prima religie a fost greco-catolică până la venirea comunismului când oamenii au trecut la cea ortodoxă. Începutul democraţiei capitaliste a scindat satul din punct de vedere religios. O parte s-au întors la religia mamă, alţii au rămas la ritul ortodox sau au trecut la cultul penticostal.

Buzas-motiv popular

Buzas-Biserica ortodoxa ''Sf. Imp.C-tin si Elena''

Buzaş – Biserica ”Sfinţii Împăraţi C-tin şi Elena” (TUR VIRTUAL-VIDEO-Galerie FOTO)

Buzas-Biserica Penticostala

Buzaş – Biserica Penticostală

Buzas-motiv popular

Şimleu Silvaniei – Biserica ortodoxă ’’Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena’’ (TUR VIRTUAL)

DSCF4528Biserica a fost construită pe un teren primit prin reforma agrara, iar fundamentul a fost turnat în anii 1925-1926 pe vremea preotului iconom stavrofor Alexandru Băieşan şi al epitropului Ilie Rangă de profesie cofetar, ambii fiind şi primii ctitori ai lăcaşului de cult. Alături de cei doi au mai contribuit substanţial pentru ridicarea bisericii încă şapte persoane venite din Oltenia, dornice să aibă propria biserica ortodoxă pentru închinare:

1. Ing. Ioan-Aurel Nedelescu – Agronom

2. Ioan Moga – Casier la Banca Naţională

3. Vasile Crăciun – Contabil la B.N.R.

4. Dr.Ioan Bârcab – Directorul Spitalului din Şimleul Silvaniei

5. Nicolae Petculescu – Dorector BNR

6. Ing. Alexandru Pop – Căpitan UM

7. Vasile Mera – Funcţionar

Fondurile pentru ridicarea bisericii au provenit în mare de la aceste nouă familii. Lipsa banilor a stagnat lucrarea de ridicare până în anul 1930 iar finalizarea a fost terminată în următorii trei ani.

Zidurile bisericii sunt din cărămidă, iar primul iconostas a fost sculptat de către meşterul Ioan Pop din Şimleul Silvaniei. În anul 1957 are loc târnosirea bisericii, făcută de către PS Valerian Zaharia al Oradiei.

Următoarele lucrări de retencuire şi reparaţiile acoperişului cu tablă zincată survin după mai bine de douăzeci de ani, mai precis în anul 1978, în timpul preoţilor Victor Tăut şi Victor Ciupea.

Primul gard temeinic din fier şi fundaţie din beton este gata în anul 1983. Între anii 1987 – 1994, slujbele se făceau de către toţi preoţii din oraş prin rotaţie: Protopopul Victor Taut, Preotul Gheorghe Ţurcaş şi Preotul Vasile Părău.

Mozaicul cu hramul bicericii realiat pe frontou a fost început în anul 1991 şi terminat în anul 1992 de către meşterul Alexandru Conţ. Pictura din interior este făcută pe un fond albastru în tehnica fresco între ani 1992-1995, de către doi pictori-Dimitrie Bănică şi Gheorghe Bondoc.

Directorul SC Simex SA Cristian Bilţ donează împreuna cu familia uşa bisericii, sculptată cu însemnele creştineşti: pâinea, strugurii şi spicele de grâu iar pentru interior donează doua tetrapoade sculptate cu scene biblice, ce vor fi suportul a doua icoane valoroase.

 

Din anul 1995 şi până în anul 2007, preotul slujitor este Iconomul Stavrofor Ardelean Petru. Familia slujitorului era compusă din soţia Mariana şi cei doi copii, Mirela şi Ciprian.

Exteriorul bisericii capăta înfăţişare nouă în anul 1996, când este zugrăvit în terasit iar la intrare este construit un portal de lemn.

Episcopul Dr. Ioan Mihălţan al Oradiei resfinţeşte biserica după mai multe lucrări în a şasea duminică după Paşti la data de 1 iunie 1997. Conform hrisovului s-au cheltuit 50.000.000 lei pentru înfrumuseţarea şi reparaţiile lăcaşului de cult. Întreaga suma a fost adunată din daniile a 420 de familii ortodoxe. Slujba de slujire a fost una impresionantă, slujirea fiind făcută de către 26 de preoti în frunte cu Episcopul Ioan.

Anul 2007 este unul trist în istoria bisericii. Preotul Petru Ardelean a trecut la cele veşnice la vârsta de 52 de ani. Slujba de înmormântare a fost oficiată de către 52 de preoţi. Soţia sa Mariana, rămasă văduvă cu doi copii nu s-a mai recăsătorit.

Preotul Iconom Stavrofor Cristian Crişan este următorul prelat venit pentru slujire la Biserică ’’Sfintii Împăraţi Constantin şi Elena’’ începând cu data de 1 august 2007, în urma concursului organizat de către Episcopia Oradiei.

Încep alte lucrări de modernizare în anul 2007, lucrări ce continua până în ziua de azi.

S-a cumpărat un candelabru pentru Sfântul Altar în valoare de 42.000.000 lei, o evanghelie cu coperţi aurite, un chivot în valoare de 23.000.000 lei, un set de sfinte vase, (disc, potir, linguriţă, steluţă) toate aurite, trusa de împărtăşanie a bolnavilor, vas de miruit aurit, trusa de botez, sfeşnice aurite, etc. Nu au fost uitate nici veşmintele preoţeşti laolaltă cu cele pentru înfrumuseţarea interiorului bisericii, toate însumând valoarea a 300.000.000 lei vechi. Printre ultimele lucrări pot fi amintite instalaţiile de încălzire şi răcire, parchetatul altarului şi soleea.

Un nou iconostas din lemn de tei a început să prindă forma din anul 2012. Trebuie menţionată contribuţia nemijlocită a directorului SC SIMEX SĂ Cristian Bilţ, a credincioşilor parohiei prin donaţii dar şi primăriei Simleul Silvaniei condusă de primarul Ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş, aflat la al treilea mandat.

Biserica ’’Sfintii Împăraţi Constantin şi Elena’’ din Şimleul Silvaniei a dus spre săvârşire mai multe servicii religioase importante: 993 de boteze, anul record fiind 1990 cu 83 de boteze pentru că în anul 2011 numărul copiilor încreştinaţi să scadă la 11. La acestea se mai adaugă 458 de cununii şi 550 de înmormântări.

Format de Aron Ciordaş iar în prezent condus de Prof. Traian Albu, corul bisericii număra 43 de membri de vârste diferite, ce pot fi auziţi la toate evenimentele din parohie.

În cadrul bisericii se are în vedere construirea unui adăpost pentru persoanele ce cad victime violenţei domestice, ajutarea copiilor din parohie aflaţi în dificultate, (absolvenţi de clasa a X-a) pentru finalizarea studiilor şi absolvirea în cele din urmă a liceului.

Nuşfalău – Biserica Ortodoxă din Bozieş

nusfalau motiv popular

Biserica din Bozies 2Biserica ortodoxă  româna din filia Bozies aparţinătoare de parohia Nuşfalău cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe “s-a construit începând din  anul 1947 când i s-a pus fundaţia, continuând cu ridicarea pereţilor în anul 1948. A fost acoperită în anul 1953 cu ţiglă, mai puţin turnul a cărui acoperiş este din tinichea.
În anul 1967 s-a tencuit în interior şi s-a zugrăvit în alb.În anul 1976 a fost tencuită în exterior prin purtarea de grijă a preoţilor titulari sau suplinitori ce s-au succedat şi pe  cheltuiala bunilor credincioşi de aici în număr de numai 24 de familii care au dat însa dovadă de o puternică dragoste faţă de Biserica Strămoşească Ortodoxă Română, făcând o jertfă materială atât de însemnata în suma de aproximativ 200.000 lei (în care sunt cuprinse şi ajutoarele de la parohiile învecinate).
Biserica  are o lungime, la naos de 14m şi o lăţime de 6m. Are formă de cruce,cu 2 abside laterale iar lângă altar mai are  şi o sacristie
Zidul bisericii a fost construit de către maistrul zidar Nagy Valentin din Suplacul de Barcău.
Costul introducerii iluminatului electric a fost suportat în întregime de bună credincioasă văduva Elena Blaga.
Biserica este zidită pe un teren intravilan, primit cu reforma agrara din 1922-1923 în schimb cu văduva Nagy Ecaterina din Bozieş.
Biserică veche care a existat şi care era din potici lipite a fost demolata abia în anul 1957 când Biserica nouă a fost dată exercitării cultului.  Preoţii care şi-au adus contribuţia la zidire au fost:Miron Victor,Negrau Florian,Balaş Vicentiu.Sfinţirea a fost făcută în 8 noiembrie 1976  de către Prea-Sfinţitul Dr. Vasile Coman, episcopul Oradiei la sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril în vremea lui Iustinian Marina, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi al preacucernicului părinte Victor Tăut, protopop al Protopopiatului Şimleu Silvaniei.

nusfalau motiv popular

Rus – Biserica ortodoxă ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” (PANORAMIC-VIDEO-Galerie FOTO)

Rus-motiv popular

Rus-motiv popular

Rus-motiv popular

august 2013

Rus Resfintirea bisericii 2013 T

Rus-Biserica ortodoxă-Slujba de resfinţire  (VIDEO-Galerie FOTO)

8 decembrie 2013

Rus-Colinde 2013

Rus-Biserica ortodoxă – ”Cu colindul pe Valea Someşului”  (VIDEO-Galerie FOTO)

6 decembrie 2014

Rus-Colinde 2014

Rus – Biserica ortodoxă – Concertul de colinde ”Răsună blând spre seară, colinde româneşti”! (VIDEO)

3 decembrie 2016

rus-preot-a-bande-pastoratie-foto

Rus – Preotul Alexandru Bande – 25 de ani de pastoraţie (VIDEO)

18 decembrie 2016

rus-colinde-2016-foto

Rus – Biserica ortodoxă – Concertul de colinde ”Răsună blând spre seară, colinde româneşti”! (VIDEO)

15 aprilie 2017

Rus-Slujba de Inviere-Foto1

Rus – Biserica ortodoxă – Slujba de Înviere (VIDEO)

5 iulie 2017

Rus-Slujba de Inviere-Foto5

Rus – Mesaj de suflet în premieră, al preotului ortodox (VIDEO)

Rus-motiv popular

Biserica ’’Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril’’ Rus-Sălaj

Construită între anii 1892-1894 pe vremea preotului Aurel BILŢIU
Sfinţită în anul 1894 cu hramul de mai sus

Preoţi

1826-1842- Ilie POPU
1843-1880 Ioan CRISTEA
1880-1885 Ştefan BOLDAN
1888-1940 Aurel BILŢIU
1940-1954 Vasile POP (înmormântat în curtea lăcaşuli de cult)
1954-1964 Ioan BREHAIŢĂ
1964-1970 Gavril SUSAN
1970-2002 Neofit MAN
2002-până în prezent Alexandru BANDE

De-a lungul anilor biserica cunoaşte mai multe transfărmări.
A fost renovată între anii 1981-1989, cu zugrăveală exterioară în terasit.În aceiaşi ani a fost ridicat şi pridvorul din faţa uşii de laintrare, iar în faţa pridvorului au fost ridicate două troiţe.
Gardul de împrejmuire din faţa bidericii a fost terminat înaintea primului război mondial, (1910-1913)fiind gros de 1 metru, şi construit din piatră pe toată lungimea de aproximativ 30 de metri.
După mai bine de un secol de la înălţare, biserica vede prima pictură începând cu anul 2008.Până la această dată pereţii au fost doar zugrăviţi.
Pictura murală aparţine pictorului Paul BĂTĂIOSU, realizatp în tehnica ‚’asello’’ pe glet şi finalizată în anul 2010.
Altarul are pe boltă pictura ce o reprezintă pe Maica Domnului nu pe tron,ci cu mâinile ridicate în stare de rugăciune.O pictură asemănătoare mai poate fi văzută pe clădirea cu paraclis de la Mănăstirea Rohia din Maramureş.Cei peste 500 de credincioşi din localitate iau parte săptămânal la Slujba Sfintei Liturghii de Duminică, la slujba de Vecernie şi la slujbele din zilele de sărbătoare de peste an.

Rus-motiv popular