Lemniu – Sărbătoarea Rusaliilor – 2015 (VIDEO-Galerie FOTO)

Lemniu - motiv popular

31 mai 2015

La sărbătoare a fost prezent şi Ciprian Cătunescu alias ”Unguru Bulan”. Interesant a fost aici interesul pentru volei, dar mai ales locul in care palmaresul echipei ”Viitorul Lemniu”poate fi admirat. Atmosfera şi voia bună din ziua de Rusalii va putea fi urmărită la emisiunea Cronica Cârcotaşilor în luna septembrie.

Lemniu-Sarbatoarea Rusaliilor 2015-3
Lemniu-Sarbatoarea Rusaliilor-29

Lemniu - motiv popular

Lemniu - motiv popular

Rus – 2013 – Mănăstirea ”Sfânta Maria” – Rugăciuni pentru binecuvântarea ţarinei (VIDEO – Galerie FOTO)

Rus-motiv popular

Rus-Mănăstirea Sfanta Maria-Rusalii 2013-27
Rus-Mănăstirea Sfanta Maria-Rusalii 2013-22

Rus-motiv popular

Rus-motiv popular

Slujbă de rugăciune în toate bisericile de pe Valea Someşului, pentru ţarină cu belşug, ferită de anomaliile climatice şi calamităţi. De Rusalii tradiţia bisericească spune că apa sfinţită şi rugăciunile preoţilor apără culturile de vremea grea iar gheaţa şi insectele se depărtează de holde. Cu acest crez mii de credincioşi au participat după datinăla sfinţirea aghiasmei mici, care odată aruncată în grădini şi gospodării le va ţine ferite de stihiile naturii.

La Mănăstirea ”Sfânta Maria” din Rus slujba de sfinţire a apei a fost una tradiţională, în care insectele şi alţi dăunători au fost blestemate de către preoţi să facă drum întors de la culturile de cereale şi legume, spre arborii neroditori, aşa cum le-a lăsat Dumnezeu. Preoţii cred în puterea rugăciunilor şi recunosc efectele miraculoase prin care grindina sau alte nenorociri au ocolit până în prezent zona mănăstirii dar şi a arealului arondat pentru rugăciune de aproape 50 de km. Deşi rugăciunile rămân aceleaşi, duhovnicii sunt îngrijoraţi de anomaliile climatice şi privesc neputincioşi la schimbările de vreme.În predică s-a amintit de vremurile noi în care anotimpurile sunt mai puţine la număr, două în loc de patru, dar mai ales de schimbările bruşte de temperatură ce favorizează intemperii violente imediate. Credincioşii în schimb rămân tari în credinţă şi consideră rugăciunile mai presus de orice putere omenească iar apa sfinţită în ziua de Rusalii un adevărat leac antigrindină, furtună sau inundaţie, pentru grădini, ogoare şi gospodării. Statistic, oamenii susţin că aghiasma mică dă rezultate numai laolaltă cu credinţa şi rugăciunea sinceră, care până în prezent i-a ferit de urgiile naturii şi dezastre naturale de amploare de-a lungul anilor.

Mircea Mureşan,  iunie 2013

Rus-motiv popular